понеділок, 27 листопада 2017 р.

"НАРОДЖЕНИЙ ДЛЯ ПОДВИГУ"

Гід-літературний - "Народжений для подвигу",у бібліотеку надійшла документальна розповідь Тараса Шаха про Миколу Лемика до його 100-річчя від дня народження.

...І Львів, і жовтень він згадав,
   І той відплатний постріл
   У тридцять третім... Консулят,
   Де хмуро, як у гробі,
   Де впав московський "дипломат"**
        із кулею у лобі...
                      Петро Шкраб'юк

 
      Микола Лемик - український політичний діяч, який народився в 1914 році в селі Солова Перемишлянського повіту, член ОУН. 21 жовтня 1933 року за наказом проводу Організації Українських Націоналістів убив начальника канцелярії консульства СРСР у Львові О.Майлова на знак протесту проти штучно організрваного радянською владою голодомору 1932-1933рр. в Україні. Негайний суд у Львові засудив Лемика до смертної кари. Через деякий    час вирок був замінений на довічне ув'язнення. На початку Другої світової війни був звільнений з тюрми, став одним з організаторів Похідних груп ОУН та їх діяльності в Україні.
  30 жовтня 1933 року суд над Миколою Лемиком.
              У виданні "Народжений для подвигу", підготовленому відомим на Львівщині краєзнавцем, багаторічним педагогом, що проживає в місті Бібрка Перемишлянського району, висвітлюється життєвий шлях Миколи Лемика, який в 1933 році на знак протесту проти  хижацької політики комуністичної влади в Україні здійснив атентат на працівника радянського консулята у Львові. Для масового читача.

                Погруддя Миколи Лемика, яке встановлено в селі Солова.

               Пам'ятна дошка М. Лемику у Миргороді на фасаді краєзнавчого музею.


Немає коментарів:

Дописати коментар